Ako mať zdravú kožu v okolí urostómie

Mgr. Alena Bosá, vedúca sestra, Urologická klinika FN Trnava


Močom sa organizmus zbavuje odpadových látok. Moč sa tvorí v obličkách, preteká močovodmi a hromadí sa v močovom mechúre. Vyprázdňovanie močového mechúra je pod kontrolou mozgovej kôry. Po odstránení močového mechúra je jednou z možností odvádzania moču vyvedenie urostómie na prednú brušnú stenu. Hlavnou príčinou problémov s urostómiou je alkalita moču a jej efekt na kožu. Rada sa s vami podelím o skúsenosti, ako minimalizovať jej poškodenie.

Z urostómie vyteká moč sústavne, a preto je dôležité chrániť kožu pred kontaktom s ním. Ak je stómia pod úrovňou kože alebo je okolo nej jazvovité tkanivo, ide o veľmi náročnú úlohu. Dôležitosť prevencie sa nesmie zanedbať.
Ak to stav pacienta umožňuje, s jeho edukáciou po operácii je potrebné začať čím skôr. Do edukácie je vhodné zapojiť aj niektorého člena rodiny, pričom sa musí akceptovať prianie stomika.
Kým sa pacient prispôsobí novým podmienkam, môže prejsť aj niekoľko týždňov. Aby sa obnovila jeho samostatnosť, je potrebné poskytnúť mu kvalifikovanú sesterskú pomoc.


Sestry plnia významnú úlohu pri edukácii a pri zaistení najvyššej možnej kvality života pacientov.

Edukačný plán musí byť kreatívny, zameraný jednak na vyriešenie telesných problémov súvisiacich s urostómiou, jednak na usmernenie psychiky pacienta, aby zvládol ošetrovanie urostómie a správnu aplikáciu urostomického vrecka. Pacient musí zvládnuť postup odstránenia stomickej pomôcky, ošetrenia peristomálnej pokožky a správneho použitia pomôcky.
Je potrebné vedieť, že urostómia má mať ružovú farbu. Okrem moču sa z nej vylučuje aj hlien. Bezprostredne po operácii sú do urostómie vyvedené aj dva ureterálne katétre, každý z jednej obličky. Zabezpečujú dobrú implantáciu močovodov do čreva (obr. 1). Vyberajú sa po štrnástich dňoch od operácie. Informácie musí pacient dostávať postupne, aby všetkému porozumel. Dôležitá je aj spätná väzba, aby pacient vedel, že sa má v prípade problémov na koho obrátiť, keďže hospitalizácia po laparoskopických operáciách trvá cca sedem až desať dní.


Výber správnej pomôcky zabráni podtekaniu. Závisí od veľkosti, úrovne a umiestnenia urostómie. Pomôcka musí správne priliehať k pokožke, čím sa peristomálna koža udržiava zdravá.

Na našom oddelení používame na urostómiu dvojdielny systém Natura® s tvarovateľnými plochými podložkami s harmonikovým krúžkom. Podložka dobre obopne stómiu a priľne ku pokožke, a tým zabránime podtekaniu (obr. 2). Manipulácia s podložkou a urostomickým vreckom Natura® je aj pre príbuzných ľahko pochopiteľná. Kolegyne veľmi rady pracujú s týmito pomôckami, pretože umožňujú rýchlu manipuláciu, nevyžadujú vystrihovanie a zaručeným výsledkom tohto systému, ktorý sa nám osvedčil v praxi, je dobrý efekt bez podtekania.



Samozrejmosťou je používanie príslušenstva. Odstraňovač Niltac™ vo forme spreja alebo obrúskov slúži na bezbolestné a bezpečné odstránenie podložky. Okolie peristomálnej kože veľmi dobre očistí telová pena Aloe Vesta® a ochranný film ConvaCare® alebo Silesse™ zabezpečí a ochráni kožu pred vylučovaným močom (obr. 3).



Keď sa dodržiava presný postup pri ošetrovaní urostómie, peristomálna koža sa dá udržať zdravá.